Cerita lama Tok, orang sekarang mana suka makan ubi lagi. Ubi kentang boleh lah, lagi sedap "french Fries" dari ubi kayu,....kentang boleh buat "mash potato" , kentang lenyek, dan banyak lagi.
Tak banyak mano pun, itu jo lah yang orang sekarang tahu, ubi kayu tu nak buat apa? Buat kerepek yo lah, Tak po, apo nak kato lah...Cubalah rebus ubi kontang minum dengan kopi O paneh...apo macam? boleh tak agaknya...dari raso kentang dan kopi panas..ado kesesuaiannya tak? Itulah mano nak samo minum kopi O paneh dengan ubi rebus dan dicecah dengan kelapa parut lagilah sodap.
Ubi Kayu yang baru gali keluar. |
Ubin Rebus Poyonda Poyonda Porutt Zaman Dulu.
|
Jadi siapa yang lebih kreatif untuk memasak ubi kayu dalam pelbagai makanan dan kueh mueh.
Yang paling asas dan paling mudah di kendalikan , Ubi Rebus lah, makan dengan kelapa parut. Memang itulah yang terbaik pada waktu petang dijadikan hidangan snek dengan air kopi. Ada juga yang lebih suka makan ubi rebus dengan sambal dan gula..
Asam Rebus Ubi Kayu |
Kalau tak ado pun lauk, ubi jadikan lauk dan sayur. Ubi kayu di buat asam rebus. Tak tahulah biasa ke tidak orang muda sekarang dengan masak ubi kayu asam rebus. Kalau kena caro buatnya, kuahnya bukanlah main sedap dihirup.
Bingka Ubi |
Talam Ubi |
Lopek Ubi, adao raso , ado rupo |
Macam mana tak sedap cara orang dulu2 buat, semuanya dengan kederat tangan je, tak pakai mesin..Mano ado mesen.. blenda ko processor ke.....yang saya lihat dulu,...lepas saya tolong galikan pokok ubi kayu yang banyak tumbuh keliling rumah,...saya basuh dan tolong kupaskan kulitnya. nanti lepas tu mak akan parut ubi dengan parut tangan. Selepas semua di parut, ubi yang dah berubah bentuk yang rupa macam bubur tadi diperah dengan kain putih bersih. Pengasingan air perahan yang seolah-olah tepong yang dicairkan dan ubi yang tinggal dalam kain perahan diasingkan.. Lalu digaul dengan gula anau yang dihiris halus. Di bentuklah lopek tadi di bungkus dengan daun pisang yang siap di layu .Selepas itu bungkusan lopek ubi tadi direbus dalam periuk sehingga mendidih. Bau dan aroma lopek tak dapat nak di ceritolah...saya dan adik beradik tekun menunggu sampai ia masak dan kemudian dibiarkan sejuk dulu...kalau yang baru keluar dari rebus terus hendak dimakan....locot lidah...,,,,,,,,,,,,,
Locot lidah...maknanya...boleh cedera lidah nanti sebab panas.
Macam2 lah lagi, kreativiti masakan berasaskan ubi kayu pada zaman dulu, Ubi kayu dijadikan kueh bingka...kueh talam., dibuat pengat..buat kueh kek.... buat kremis, kini dijadikan snek semacam fries ...dan macam-macam lagi dari ubi kayu.
Namun kini ubi kayu bukanlah murah dan senang didapati, malah ubi kayu kadang susah nak jumpa. Sekarang, harga hampir RM4.00 sekilo...Tahun 50 an hingga awal 70 an....kalau nak ubi pergi saja mintak kepada mereka yang menanam pokok ubi...10 sen sahaja sepokok...kalau banyak ubinya untung, kalau kurang beli lagi sepokok. Biasanya percuma sahaja, tetapi bila ubi yang diberi dah jadi lauk atau kueh...faham-fahamlah cara hidup dikampong...hantarlah sepinggan dua kepada tuan rumah empunya ubi tadi......begitu adat berjiran, bersaudara, dan sekampong.
Ubi kayu yang kini ada harga, ...tetapi ubi kayu dizaman lampau umpama penghubung silaturahim..beri memberi...raso..meraso...yang kini semakin pupus adat ini. Kemesraan antara sesama jiran pun hanya berkala sahaja... Itulah sedikit cerito lamo...lamo tapi penuh berpeistiwa..
No comments:
Post a Comment